Mesahi ne demek ?

Arda

New member
Mesahi: Ne Oldu da Herkes Birden Bu Kadar Mesafeli Oldu?

Hepimizin hayatında "mesahi" kelimesi bir şekilde bir yerlerde karşımıza çıkmıştır. Belki de son zamanlarda sıkça duyduğunuz bir terim değildir, ama bir şekilde kulağınıza çalındığında, hemen bu kelimeyle birlikte gelen anlamlara dair çeşitli tahminler yapabilirsiniz. Acaba birine "mesahi" mi yaptım, yoksa ben mi mesahiye maruz kaldım? Kendini biraz gizemli hissettiren bir kelime olsa da, aslında son derece basit ve günlük hayatla derin bağları olan bir kavram.

Hadi gelin, biraz eğlenceli bir şekilde bu mesahi meselesine bakalım ve anlamını biraz açalım! Hemen söyleyeyim, kimseyi zor durumda bırakmaya çalışmıyorum, ama belki de yıllardır doğru bildiğimiz yanlışlar var ve farkında bile değiliz.

Mesahi: Bu Ne Demek?

Kelimeyi duyduğunuzda, büyük ihtimalle birinin size çok fazla yaklaşmaması, biraz mesafeli durması gerektiği hissine kapılırsınız. Aslında doğru tahmin ettiniz! "Mesahi" kelimesi, Arapçadan dilimize geçmiş ve "mesafe koymak", "uzak durmak" anlamında kullanılır. Yani, mesahi yapmak, bazen hem fiziksel hem de duygusal bir sınır koymak demek. Ancak işin ilginç kısmı, mesahinin bazen bilinçli, bazen de bilinçsiz bir şekilde yapılmasıdır.

Tabii, burada önemli olan, "mesafe" kavramının sadece fiziksel değil, duygusal ve zihinsel olarak da geçerli olması. Yani, bir kişi size fiziksel olarak mesafe koyuyor ama bir de duygusal mesafeyi anlamak var. Kimisi için, bir ilişkiyi anlamak ve o mesafeyi ölçmek bir bilimsel mesele olabilir, kimisi içinse sosyal bir his. Hadi gelin, bu durumları biraz daha detaylandıralım.

Erkekler ve Mesahi: Çözüm Odaklı Yaklaşım mı?

Erkeklerin mesahi konusundaki bakış açısını anlamak biraz stratejik düşünmeyi gerektiriyor. Erkeklerin mesahiyi genellikle daha pratik bir çözüm olarak gördüklerini söyleyebiliriz. Mesela, bir arkadaşınız size sıkça problemleri anlatır ve sonunda "Ya sen niye hep mesafeli duruyorsun, benden kaçıyor musun?" diye sorar. "Yok canım, ben sadece mesafe koyuyorum" diyorsunuz ve o anda beyninizde "Benim de bu durumu çözmem gerek, çözüm bulmalıyım!" diye bir alarm çalmaya başlar.

Erkekler genellikle, mesahiyi bir çözüm yolu olarak görürler. Bu da demektir ki, ilişki veya arkadaşlıklarındaki potansiyel bir sorunun çözüleceğini düşündüklerinde, bir adım geri atarak durumu netleştirmeyi tercih ederler.

Peki, bunun örneği nedir? Şöyle ki: Farz edelim ki bir erkek arkadaş, size “Şu an biraz mesafe koymamız gerekebilir” dediğinde, ne anladık? Bu, çözümün bulunduğu, ilişkinin hemen düzelmesi gereken bir öneridir. Her şey hesaplanmış, mantıklı bir şekilde çözülmek isteniyor. “Biraz mesafe koyalım, ama çözüm odaklı bir şekilde” diye düşünülür ve mesele biraz daha analitik bir bakış açısıyla çözülür.

Kadınlar ve Mesahi: Duygusal Bir Mesafe mi?

Öte yandan, mesahi kelimesi kadınlar için daha çok sosyal bir bağlamda karşımıza çıkıyor. Kadınlar, sosyal ilişkilerde daha fazla duygusal bağ kurma eğiliminde oldukları için, mesafe koyma durumları genellikle duygusal olarak yük taşıyan bir anlam ifade eder. Yani, bir kadın size “Mesafe koymamız gerekiyor” dediğinde, bunun altında bir nevi duygusal yükü azaltma isteği olabilir. Hani derler ya, “bir adım geri çekilmek, bazen ilerlemek için gereklidir” işte bu, kadınların mesahiyle ilgili bir bakış açısı olabilir.

Kadınlar genellikle, birinin duygu durumunun farkında oldukları için, mesafe koymayı bir tür duygusal iyileşme olarak algılarlar. Yani, bir kişi sizinle sürekli olarak sorunlar yaratıyorsa, o kişiyle mesafe koymak, genellikle o ilişkiyi yeniden değerlendirme ve dengeleme amacını taşır. Burada hedef, çözüm bulmaktan çok, duygusal dengeyi kurmaktır.

Mesahi: Sosyal Hayatta Bir Gereklilik mi?

Bir de "mesahi"yi sosyal hayatımızdaki yerinden değerlendirmek gerek. Sosyal medya üzerinden birini takip etmek, ancak gerçek hayatta onunla çok fazla yakınlaşmamak aslında mesahiye giren bir davranış olabilir. Sosyal ilişkilerdeki bu mesafe koyma hali, bazen daha fazla kişisel alan arayışıyla ilişkilidir.

Örneğin, bir sosyal etkinlikte bir arkadaşınızla takılıyorsunuz, fakat bir süre sonra “Bundan sonra sadece sosyal medya üzerinden takılırız” diyerek, sosyal ilişkiyi dijital bir düzleme taşıyabilirsiniz. Bu durum, aslında bir tür mesafeyi arttırma ve sınır koyma davranışı sergiler. Bu, sosyal hayatta zaman zaman yapılması gereken bir şeydir, çünkü herkesin kişisel alanı farklıdır.

Böyle bir davranış, genellikle “görünürde” yakınlık sağlansa da “içsel” olarak bir mesafe koyma anlamına gelir. Örneğin, iş yerindeki mesafeli ilişkiler de bazen bu şekilde gelişir. Çalışanlar arasındaki ilişkilerde, bir takım çalışanlar bir araya gelip sosyalleşirken, diğerleri genellikle daha mesafeli kalmayı tercih ederler. Bu mesaha, aslında kişisel sınırları koruma ve profesyonellik adına yapılan bir adım olabilir.

Sonuç: Mesahi ve Gelecek İlişkileri

Mesahi, aslında bizim sosyal dünyamızın çok önemli bir parçası haline gelmiş bir davranış biçimi. Hem erkeklerin çözüm odaklı bakış açıları, hem de kadınların empatik yaklaşımı, bu kelimenin farklı anlamlar taşımasına yol açmıştır. Belki de bu, ilişkilerde sağlıklı mesafeler oluşturabilmek adına gerekli bir olgudur.

Ama şunu soralım: Herkesin kendi alanını koruma isteği, ilişkilerin sağlıklı olmasını mı sağlar yoksa bu mesafe, insanların birbiriyle bağ kurmasına engel mi olur? Mesahi gerçekten insanlar arasındaki bağı güçlendirir mi, yoksa zayıflatır mı? Belki de herkesin bu konuda biraz daha bilinçli olması, insan ilişkilerini daha da sağlamlaştıracaktır.

Peki sizce, mesahi doğru kullanıldığında ilişkileri güçlendirir mi? Yoksa herkes biraz daha yakın mı olmalı?