İstida ne demek TDK ?

Berk

New member
İstida: Bir Kelimenin Arkasında Gizli Bir Hikâye [color=]

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle duygusal ve derin bir hikaye paylaşmak istiyorum. Belki de aramızda birçoğumuz bu kelimeyi günlük dilimizde pek kullanmıyoruz, ama onun aslında ne kadar güçlü ve anlamlı olduğunu fark etmiyoruz. "İstida"… Bu kelime, belki de çoğumuzun hayatında farkında olmadan karşımıza çıkmış, ama tam anlamıyla üzerinde durmadığımız bir kelime. İşte bu kelimenin anlamını ve içindeki gizli derinliği anlatan bir hikaye ile karşınızdayım. Hadi gelin, birlikte bu yolculuğa çıkalım.

Bir Şehir, Bir Kadın ve Bir İstida [color=]

Zeynep, yıllardır sakin ve huzurlu bir hayat sürüyordu. Küçük bir kasabada, her gün aynı sokaklarda yürüyen, aynı çayı içen bir kadındı. Ama içinde bir eksiklik vardı. Her gün işe giderken, o eski, taşlı caddede yürürken hep bir şeyler eksik gibi hissediyordu. Kalbi, bazen derin bir boşlukla doluyor, sonra bir anda dolup taşan bir istekle çırpınıyordu. Zeynep, yaşadığı kasabada her şeyin yolunda olduğunu biliyordu. Ailesiyle, arkadaşlarıyla, işiyle her şey düzgün gidiyordu. Ama bir gün, bir kelime her şeyin anlamını değiştirdi.

Bir akşam, Zeynep’in karşısına eski bir arkadaşının mektubu çıktı. Bu mektup, uzun yıllar önce kaybolmuş bir istek, bir dilek, bir arzu gibi geldi ona. Arkadaşının yazdığı cümlelerden bir tanesi, Zeynep’in hayatına bir sarsıntı gibi girdi: "Bir dilek, bir istida, belki de beklediğinden daha yakın bir yerlerde seni bekliyor." İstida... Bu kelime Zeynep’in aklında çınladı. Hemen sözlüğe bakmaya karar verdi. Kelimenin anlamı TDK’de şöyle tanımlanıyordu: Bir şeyin yapılmasını istemek amacıyla bir yere başvurmak, bir dilek, bir arzu.

Zeynep, uzun zamandır içindeki bu kaybolan isteği, bu eksikliği bulmak için bir adım atmamıştı. Ama bu kelime bir anlam derinliği oluşturmuştu. Bir dilek. Bir arzu. Bir şeyin yapılmasını istemek için bir başvuruda bulunmak. Zeynep, hayatındaki bu boşluğu bir dilekle doldurabilirdi. Ama bir soru vardı: Hangi dilek?

Kadın ve Erkek Perspektiflerinden Bir Bakış [color=]

Zeynep, hayatındaki bu kaybolan şeyi, eksik olanı bulmak için ilk başta yalnız kalmak istedi. Yalnız kaldığında, içindeki hislerle yüzleşebileceğini düşündü. Ama bunu yaparken, yakın arkadaşı Murat’tan yardım almak zorunda kaldı.

Murat, Zeynep’in aksine her zaman çözüm odaklıydı. Kendisini her zaman mantıklı ve stratejik bir şekilde ifade ederdi. Zeynep ona içindeki boşluktan bahsederken, Murat hemen çözüm üretmeye başladı: "Belki de sen sadece daha farklı bir şeyler denemelisin. Yeni bir başlangıç yap, bir iş değiştir, farklı bir şehirde yaşamayı düşün." Murat için mesele basitti: Hayatında eksik olan bir şey vardı ve bu boşluk, yeniliklerle, adımlarla doldurulabilirdi.

Zeynep, Murat’ın yaklaşımını anlamıştı ama başka bir şeyler de vardı. Zeynep, Murat’ın çözüm odaklı yaklaşımını takdir ediyordu ama kalbinin derinliklerinde başka bir şey arıyordu. Murat ona, bu kadar hızlı bir şekilde çözüm bulmaya çalışırken, Zeynep’in hissettiklerini anlamadığını düşündü. Murat’ın yaklaşımı genelde pragmatik ve mantıklıydı; ama Zeynep, daha derin bir anlam arayışı içindeydi. Zeynep, yalnızca dışsal bir çözüm değil, içsel bir denge arıyordu. Bir şeyin yapılmasını istemek, bir dilek dilemek, bazen çözümden önce duygusal bir bağ kurmak anlamına geliyordu.

Zeynep, Murat’a döndü: "Biliyorum, çözüm öneriyorsun ama bazen çözüm sadece adım atmakla gelmiyor, biraz da duygularınla yüzleşmen gerekiyor. Belki de önce içimdeki boşlukla, eksik olanla barışmalıyım."

İstida: İçsel Bir Başvuru [color=]

Zeynep, günler geçtikçe, istida kelimesinin anlamını kendi içinde keşfetmeye başladı. Bir dilek… bir başvuru… bir şeyin yapılmasını istemek. Zeynep, bu dileği yalnızca mantıkla değil, kalbinin derinliklerinden çıkarmalıydı. İçsel bir başvuru, kendisine doğru attığı adımla başlamalıydı. Kendisinin içindeki eksikliği bulmalı ve buna cesaretle başvurmalıydı. İçindeki boşluğu, geçmişin yüklerinden ve geleceğin korkularından arınarak bir adım atarak tamamlayabilirdi.

İstida, sadece dışsal bir şeyin yapılmasını istemek değil, aynı zamanda bir içsel dönüşümü de çağırıyordu. Zeynep’in içindeki bu boşluk, sadece dışarıdan bir çözümle değil, kendisini kabullenerek, duygusal olarak kabul ederek yerini bulabilirdi. "Belki de istida dediğimiz şey, yalnızca başvurduğumuz bir şey değil, aslında içimizdeki bir adımı atma cesaretini bulmaktır," diye düşündü Zeynep.

Murat, Zeynep’in değişiminden etkilenmişti. Duygularıyla, içsel yolculuklarıyla yüzleşen Zeynep’in hikayesini dinlerken, onun aslında ne kadar derin bir içsel keşif yaptığını fark etti. Zeynep’in boşluk, Murat’ın çözümünden farklıydı. Bu keşif, sadece mantıkla değil, duygularla yapılacak bir yolculuktu. Murat, Zeynep’in bu yolculukta ona yardım etmeye karar verdi. Ama Zeynep artık, içsel başvurusunu yapmıştı.

Sizin İçin İstida Nedir? [color=]

Arkadaşlar, hikayede Zeynep ve Murat’ın bakış açıları arasında bir denge vardı: bir yanda mantıklı, stratejik bir çözüm arayışı, diğer yanda duygusal bir keşif ve içsel bir dönüşüm. Hepimiz bazen çözüm ararken farklı yollar seçeriz, ama bazen o yolu bulmadan önce, içsel bir başvuruda bulunmamız gerekebilir.

Peki ya siz? İstida kelimesi sizin için ne anlam ifade ediyor? İçsel bir başvuru yapmanın hayatınızdaki yeri nedir? Fikirlerinizi ve deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz, forumda sizleri dinlemeyi çok isterim!