Pandemi sürecinden en epeyce etkilenen dalların başında gelen yeme-içme kesimi, dünyanın her yerinde insanların toplumsal hayatlarının merkezi ve en kıymetli aracıyken, bu vakitte uzun müddet kafe, bar ve restoran üzere işletmelerin kapatılması, toplumsal hayatın değerli ve dönüştürücü bir müddetçten geçtiğinin en büyük göstergesi oldu. Kapanan yerler, işten çıkarılan binlerce insan, cümbüşün durmasıyla sessizliğe gömülen kentler, tüm bunları maddi ve manevi dalın tüm paydaşlarını derinden etkiledi.
aynı vakitte cümbüş yerlerinin yeniden açıldığı salgın daha sonrası sürece Türkiye süratli adapte oldu. Barlar, kafeler ve restoranlar kısa mühlet içerisinde toparlanarak eskisinden de kalabalık bir biçimde hizmet vermeye başladı. Görünürde kelam konusu olan bu eskiye dönüş aslında kendi ortasında pandemiden kalma birtakım alışkanlıkları da içine alan yeni bir tertibin de inşa edilmesinin başlangıcı oldu.
Yeme-içme bölümünde oyunun kuralını artık teknoloji belirliyor.
Yeni sistemde oyunun kuralını değiştiren ise teknoloji oldu. Tüm bölümlerde yaşanan dijitalleşmeden yeme-içme dalı de ziyadesiyle nasibini aldı. Örneğin restoranlarda menüler kalktı ve yerini QR kodlar aldı. Eserlerin tedariğinden sunumuna her adımda yenilikçi araçlar daha fazla öne çıkmaya başladı. Robotlar AVM’lerin yemek katlarındaki yerlerini aldılar. Dahası salgın sürecinde erişiminde sorun yaşadığımız her şeyin değerini daha fazla bilir olduk ve bu noktada da teknoloji bir daha anahtar dal olarak sürecin merkezinde yer aldı.
Akıllı musluk sistemleri ile hijyenik ve sürdürülebilir tahliller üretiyor.
aynı vakitte pandemi ve daha sonrası süreçte tüm dünyada dijital, hijyen, kalite ve sürdürülebilirlik bahislerinde inovasyon sunan teşebbüslerin yükselişine şahitlik ettik. Bu teşebbüslerden biri de Türkiye’den çıkan ve şu anda merkezi San Fransisco’da olan Pubinno. Pubinno, yeme içme-sektöründe yaşanan büyük daralmaya karşın pandemide yüzde 400 büyüyerek aslında inovasyonun her şartta ne kadar değerli olduğunu gösteren yenilikçi bir şirket.
Yapay zekâ tabanlı ve robotik teknolojiye sahip akıllı musluk sistemleri ile yeme-içme dalına hijyenik ve sürdürülebilir tahliller üreten Pubinno hem tüketici alışkanlıklarını tıpkı vakitte içecek kalitesini anlık olarak takip ederek işletmelere tasarruf etme imkanı sağlıyor. Teşebbüs, işletme sahiplerine ve içecek bölümünde yer alan tüm paydaşlara gerçek vakitli bilgi bildirimi sağlayarak, yeme-içme kesiminde olup bitenlere ve değişen tüketici davranışlarına dair gösterge paneline anlık olarak gelen parametreleri, regresyon ve korelasyon tahlilleriyle pek geniş yelpazede içgörü ve tecrübe sunuyor.
Arkadaş konutundan Silikon Vadisi’ne uzanan bir öykü…
Can Algül ve Necdet Alpmen tarafınca kurulan Pubinno’nun teşebbüs seyahatinin başlangıcı Kasım 2014’e uzanıyor. Bir arkadaş ofisinde başlayan kıssa, ortaklardan Necdet’in Kuştepe’deki meskeninin salonunu taşınıyor. Ağustos 2015’te birinci eser olan BeerPoint’i çıkararak ve Çeşme’nin kıymetli plajlarına konumlandıran Pubinno Kurucularının, bu eserle birlikte ana sorunun insanların biraya ulaşması olmadığını; kaliteli biraya ulaşmak olduğunu fark etmeleri ile ise asıl kıssa başlıyor.
Şubat 2016’da birinci “tap” olan eser Smart Tap I (Taptronics)’ın Mobile World Congress’de beta lansmanı yapıldı. Heineken ile de demo yapıldıktan daha sonra, 2016 Mayıs ayında Silikon Vadisi’nin en değerli B2B hızlandırma programı Alchemist’ten yatırım aldı ve Pubinno, Inc. kuruldu. Genel merkez ise ABD oldu. 2019’da ise Smart Tap II’ler seri üretimden çıktı.
Normalde donanım işi yapanlar için vefat vadisi denen bu seri üretim, Pubinno için kolay oldu. Zira Karel, Pubinno’nun hem yatırımcısı tıpkı vakitte üreticisi. Kasım 2019’da dünyanın en değerli içecek inovasyon fuarı Braubeviale’de Almanya’da Smart Tap II’in lansmanı yapıldı. Birkaç ay daha sonra pandemi bulunmasına ve tüm barların kapanmasına karşın Pubinno, beş farklı ülkeye Smart Tapleri sattı ve operasyonları başlattı. 2021 Haziran’ında dünyanın birinci büsbütün otomatik bira çizgisi temizleme aygıtı Smart Clean’in lansmanı yapıldı.
Fıçı başına %20’ye varan randıman artışı
Pubinno’nun kesime sunduğu en değerli katkılardan bir başkası su tasarrufu, öbür bir deyişle sürdürülebilirlik alanında. Bölüm raporlarına bakılırsa ortalama fıçı başına %23’lülk bir zayiat var. Pubinno teknolojileri fıçı başına %20’ye varan randıman artışı sağlıyor. SABMiller’in WWF ile birlikte gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik raporuna bakılırsa 1 litre bira için tarladan bardağa kadar ortalama 102,5 litre su tüketiliyor. Özel patentli robotik teknolojiye sahip olan platform, fıçı başına %20’ye varan tasarruf sağlayabiliyor. Pubinno, bugüne kadar toplamda 40.000.000 pint’in üzerinde eksiksiz bira servis ederken 500.000.000 litrenin üzerinde su tasarrufu gerçekleştirdi ve an prestijiyle günde 40 bin litre yani yaklaşık olarak 120 bin bardak bira servis ediyor.
Yapay zekâ dayanaklı IoB teknolojisi ile Pubinno noktaları anlık olarak takip ediliyor.
Pubinno mamüllerinin kullanıldığı noktaları Pubinno’nun tüm kalite standartlarını sağlayan fıçı bira noktalarının pozisyonlarını gösteren bir harita olan Pubinno Selections üzerinden görmek mümkün. Bu haritadaki her lokasyonda Pubinno Smart Tap var lakin tüm Pubinno noktaları haritada listelenmiyor.
Pubinno yapay zekâ takviyeli IoB(Internet of Beer) teknolojisi ile Pubinno noktalarını anlık olarak 10’dan fazla parametre ile takip ediyor. Haritada yer almak için bira kalitesine dair anlık olarak takip edilen 10’dan fazla parametrenin uygun standartları sağlaması gerekiyor. Yalnızca bu kriterleri karşılayan işletmeler haritada yer alabiliyor.
Pubinno, biranın internetini kurmak için çıktığı bu seyahate biranın internetini tüm dünyaya yaymak için devam ediyor. Kanada, Kıbrıs, İspanya, Türkiye ve Japonya’da harika birayı servis eden teşebbüsün amacında olduğu pazarlarda derinleşme ve İngiltere pazarı var.
Twitter
Linkedln
aynı vakitte cümbüş yerlerinin yeniden açıldığı salgın daha sonrası sürece Türkiye süratli adapte oldu. Barlar, kafeler ve restoranlar kısa mühlet içerisinde toparlanarak eskisinden de kalabalık bir biçimde hizmet vermeye başladı. Görünürde kelam konusu olan bu eskiye dönüş aslında kendi ortasında pandemiden kalma birtakım alışkanlıkları da içine alan yeni bir tertibin de inşa edilmesinin başlangıcı oldu.
Yeme-içme bölümünde oyunun kuralını artık teknoloji belirliyor.
Yeni sistemde oyunun kuralını değiştiren ise teknoloji oldu. Tüm bölümlerde yaşanan dijitalleşmeden yeme-içme dalı de ziyadesiyle nasibini aldı. Örneğin restoranlarda menüler kalktı ve yerini QR kodlar aldı. Eserlerin tedariğinden sunumuna her adımda yenilikçi araçlar daha fazla öne çıkmaya başladı. Robotlar AVM’lerin yemek katlarındaki yerlerini aldılar. Dahası salgın sürecinde erişiminde sorun yaşadığımız her şeyin değerini daha fazla bilir olduk ve bu noktada da teknoloji bir daha anahtar dal olarak sürecin merkezinde yer aldı.
Akıllı musluk sistemleri ile hijyenik ve sürdürülebilir tahliller üretiyor.
aynı vakitte pandemi ve daha sonrası süreçte tüm dünyada dijital, hijyen, kalite ve sürdürülebilirlik bahislerinde inovasyon sunan teşebbüslerin yükselişine şahitlik ettik. Bu teşebbüslerden biri de Türkiye’den çıkan ve şu anda merkezi San Fransisco’da olan Pubinno. Pubinno, yeme içme-sektöründe yaşanan büyük daralmaya karşın pandemide yüzde 400 büyüyerek aslında inovasyonun her şartta ne kadar değerli olduğunu gösteren yenilikçi bir şirket.
Yapay zekâ tabanlı ve robotik teknolojiye sahip akıllı musluk sistemleri ile yeme-içme dalına hijyenik ve sürdürülebilir tahliller üreten Pubinno hem tüketici alışkanlıklarını tıpkı vakitte içecek kalitesini anlık olarak takip ederek işletmelere tasarruf etme imkanı sağlıyor. Teşebbüs, işletme sahiplerine ve içecek bölümünde yer alan tüm paydaşlara gerçek vakitli bilgi bildirimi sağlayarak, yeme-içme kesiminde olup bitenlere ve değişen tüketici davranışlarına dair gösterge paneline anlık olarak gelen parametreleri, regresyon ve korelasyon tahlilleriyle pek geniş yelpazede içgörü ve tecrübe sunuyor.
Arkadaş konutundan Silikon Vadisi’ne uzanan bir öykü…
Can Algül ve Necdet Alpmen tarafınca kurulan Pubinno’nun teşebbüs seyahatinin başlangıcı Kasım 2014’e uzanıyor. Bir arkadaş ofisinde başlayan kıssa, ortaklardan Necdet’in Kuştepe’deki meskeninin salonunu taşınıyor. Ağustos 2015’te birinci eser olan BeerPoint’i çıkararak ve Çeşme’nin kıymetli plajlarına konumlandıran Pubinno Kurucularının, bu eserle birlikte ana sorunun insanların biraya ulaşması olmadığını; kaliteli biraya ulaşmak olduğunu fark etmeleri ile ise asıl kıssa başlıyor.
Şubat 2016’da birinci “tap” olan eser Smart Tap I (Taptronics)’ın Mobile World Congress’de beta lansmanı yapıldı. Heineken ile de demo yapıldıktan daha sonra, 2016 Mayıs ayında Silikon Vadisi’nin en değerli B2B hızlandırma programı Alchemist’ten yatırım aldı ve Pubinno, Inc. kuruldu. Genel merkez ise ABD oldu. 2019’da ise Smart Tap II’ler seri üretimden çıktı.
Normalde donanım işi yapanlar için vefat vadisi denen bu seri üretim, Pubinno için kolay oldu. Zira Karel, Pubinno’nun hem yatırımcısı tıpkı vakitte üreticisi. Kasım 2019’da dünyanın en değerli içecek inovasyon fuarı Braubeviale’de Almanya’da Smart Tap II’in lansmanı yapıldı. Birkaç ay daha sonra pandemi bulunmasına ve tüm barların kapanmasına karşın Pubinno, beş farklı ülkeye Smart Tapleri sattı ve operasyonları başlattı. 2021 Haziran’ında dünyanın birinci büsbütün otomatik bira çizgisi temizleme aygıtı Smart Clean’in lansmanı yapıldı.
Fıçı başına %20’ye varan randıman artışı
Pubinno’nun kesime sunduğu en değerli katkılardan bir başkası su tasarrufu, öbür bir deyişle sürdürülebilirlik alanında. Bölüm raporlarına bakılırsa ortalama fıçı başına %23’lülk bir zayiat var. Pubinno teknolojileri fıçı başına %20’ye varan randıman artışı sağlıyor. SABMiller’in WWF ile birlikte gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik raporuna bakılırsa 1 litre bira için tarladan bardağa kadar ortalama 102,5 litre su tüketiliyor. Özel patentli robotik teknolojiye sahip olan platform, fıçı başına %20’ye varan tasarruf sağlayabiliyor. Pubinno, bugüne kadar toplamda 40.000.000 pint’in üzerinde eksiksiz bira servis ederken 500.000.000 litrenin üzerinde su tasarrufu gerçekleştirdi ve an prestijiyle günde 40 bin litre yani yaklaşık olarak 120 bin bardak bira servis ediyor.
Yapay zekâ dayanaklı IoB teknolojisi ile Pubinno noktaları anlık olarak takip ediliyor.
Pubinno mamüllerinin kullanıldığı noktaları Pubinno’nun tüm kalite standartlarını sağlayan fıçı bira noktalarının pozisyonlarını gösteren bir harita olan Pubinno Selections üzerinden görmek mümkün. Bu haritadaki her lokasyonda Pubinno Smart Tap var lakin tüm Pubinno noktaları haritada listelenmiyor.
Pubinno yapay zekâ takviyeli IoB(Internet of Beer) teknolojisi ile Pubinno noktalarını anlık olarak 10’dan fazla parametre ile takip ediyor. Haritada yer almak için bira kalitesine dair anlık olarak takip edilen 10’dan fazla parametrenin uygun standartları sağlaması gerekiyor. Yalnızca bu kriterleri karşılayan işletmeler haritada yer alabiliyor.
Pubinno, biranın internetini kurmak için çıktığı bu seyahate biranın internetini tüm dünyaya yaymak için devam ediyor. Kanada, Kıbrıs, İspanya, Türkiye ve Japonya’da harika birayı servis eden teşebbüsün amacında olduğu pazarlarda derinleşme ve İngiltere pazarı var.
Linkedln