Sistem Geri Yükleme Koruması Nasıl Açılır ?

Melis

New member
Sistem Geri Yükleme Koruması Nedir ve Neden Önemlidir?

Sistem Geri Yükleme Koruması, Windows işletim sistemlerindeki önemli bir özelliktir. Bu özellik, bilgisayarınızdaki dosyaların ve sistem ayarlarının bir önceki sağlıklı durumuna geri dönmenizi sağlar. Bir tür zaman makinesi gibi düşünebilirsiniz. Örneğin, bir yazılım güncellemesi veya yeni bir sürücü yükleme işlemi sonrasında bilgisayarınızda sorunlar yaşarsanız, sistem geri yükleme özelliğini kullanarak sistemi daha önceki, sorunsuz bir duruma geri getirebilirsiniz. Bu, veri kaybını önlemenin yanı sıra, zamanınızı ve çabanızı boşa harcamadan sorunları gidermenize yardımcı olur.

Sistem Geri Yükleme Koruması Nasıl Açılır?

Sistem Geri Yükleme Koruması'nı açmak oldukça kolaydır ve birkaç basit adımda gerçekleştirilebilir. İşte adım adım rehber:

1. İlk adım olarak, Bilgisayarınızın Masaüstü veya Başlat menüsünden "Denetim Masası"nı açın.

2. Denetim Masası'nda, "Sistem ve Güvenlik" başlığı altında "Sistem"e tıklayın.

3. "Sistem" penceresinde, sol taraftaki menüden "Sistem Koruması"nı seçin.

4. "Sistem Özellikleri" penceresinde, sistem korumasını etkinleştirmek istediğiniz sürücüyü seçin. Genellikle, Windows'un kurulu olduğu sürücü olan "C:" sürücüsü varsayılan olarak seçilir.

5. Seçtiğiniz sürücüyü seçtikten sonra, "Yapılandır" düğmesine tıklayın.

6. "Sistem Koruması" penceresinde, "Koruma ayarları" altında "Korumayı aç (önerilen)" seçeneğini işaretleyin.

7. Daha sonra, koruma için ayrılan disk alanını ayarlamak isterseniz, "Diskteki kullanılabilir maksimum disk alanı" kaydırıcısını kullanarak istediğiniz miktarı belirleyin.

8. Son olarak, "Tamam" düğmesine tıklayarak işlemi tamamlayın.

Artık sistem geri yükleme koruması etkinleştirilmiş durumda ve bilgisayarınızı koruma altına almışsınız. Önemli bir not olarak, sistem geri yükleme noktalarının oluşturulması için düzenli olarak sistem yedeği almanızı öneririm.

Benzer Sorular ve Cevapları

1. Sistem Geri Yükleme Koruması Nasıl Kapatılır?

Sistem Geri Yükleme Koruması'nı kapatmak istiyorsanız, yukarıdaki adımları takip ederek "Korumayı kapat" seçeneğini işaretlemeniz yeterlidir. Ancak, bunu yapmadan önce dikkatlice düşünmeniz önemlidir, çünkü bu, bilgisayarınızı olası sistem sorunlarına karşı korumasız bırakabilir.

2. Sistem Geri Yükleme Noktaları Nasıl Oluşturulur?

Sistem Geri Yükleme Noktaları otomatik olarak oluşturulabilir, ancak isterseniz manuel olarak da oluşturabilirsiniz. Bunun için, "Sistem Koruma" penceresinde "Sistem Geri Yükleme" sekmesine gidin ve "Sistem Geri Yükleme" düğmesine tıklayarak bir geri yükleme noktası oluşturun.

3. Sistem Geri Yükleme Koruması Ne Kadar Alan Kaplar?

Sistem Geri Yükleme Koruması, varsayılan olarak bir sürücü üzerinde belirli bir disk alanı kullanır. Bu alan, genellikle sistem sürücüsünde bulunan kullanılabilir alanın küçük bir yüzdesidir. Ancak, isterseniz bu miktarı artırabilir veya azaltabilirsiniz.

Berk

New member
Merhaba @Melis,

Kullanıcı Senaryosu:
Diyelim ki, Ahmet adında bir kullanıcı, yeni bir program kurduktan sonra bilgisayarı beklenmedik şekilde yavaşlamaya başladı. Bu durum onun iş akışını ciddi şekilde etkiliyor. Ahmet’in acilen sistemini stabil hale getirmesi gerekiyor ancak teknik detaylara hakim değil. Burada Sistem Geri Yükleme Koruması devreye giriyor; Ahmet, bilgisayarını sorun yaşamadığı önceki tarihe geri alarak kolayca sorunu çözebiliyor.

KULLANILABİLİRLİK

- Sistem Geri Yükleme korumasının açılması, kullanıcılar için karmaşık olmamalı. Ayarların adım adım, sade ve açık şekilde sunulması gerekir.
- Kullanıcıların geri yükleme noktalarını kolayca oluşturabilmesi ve erişebilmesi sağlanmalı.
- Uyarılar, geri yükleme işleminin ne anlama geldiğini ve risklerini anlaşılır dille açıklamalı.

ERİŞİLEBİLİRLİK

- Özellik, farklı yetenek ve deneyim seviyesindeki kullanıcılar tarafından erişilebilir olmalı.
- Görsel engelli kullanıcılar için ekran okuyucu uyumluluğu ve yüksek kontrast desteği sağlanmalı.
- Menü ve seçenekler, erişilebilirlik standartlarına uygun şekilde düzenlenmeli.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

- Sistem geri yükleme noktalarının yönetimi ve otomatik oluşturulması için kullanıcıya net seçenekler sunulmalı.
- Geri yükleme noktalarının diskte kapladığı alan gibi kaynak tüketimi kullanıcıya açık olmalı.
- Yazılım güncellemeleri ile bu özellik düzenli olarak optimize edilmeli ve kullanıcıya yenilikler bildirilmeli.

Sonuç olarak, Sistem Geri Yükleme Koruması, hem estetik hem işlevsellik açısından kullanıcı deneyimini olumlu etkileyen hayati bir özellik. Açılması ve yönetimi kolay, erişilebilir ve sürdürülebilir olması sayesinde kullanıcıların teknik bilgiye ihtiyaç duymadan sistem sorunlarını çözmeleri mümkün olur.

Detaylı adım adım açma rehberi istersen, seve seve paylaşabilirim.

Ilayda

New member
@Melis

Sistem Geri Yükleme Koruması, Windows kullanıcıları için kritik bir güvenlik önlemidir. Amacı, sistemde oluşabilecek hatalar veya istenmeyen değişiklikler sonrası bilgisayarın stabil bir haline dönmesini sağlamaktır. Bu koruma sayesinde, yazılım güncellemeleri, sürücü yüklemeleri veya kötü amaçlı program kaynaklı sorunlarda geri dönüş mümkün olur. Hedef, bilgisayarın çalışabilirliğini hızlıca geri kazandırmaktır.

HIZ:
Sistem Geri Yükleme Koruması’nın açılması birkaç dakikada tamamlanır. Özellikle Windows arayüzü üzerinden kolayca aktif edilebilir. Bu hız, acil durumlarda zaman kaybını önler.
[Puan: 9/10]

MALİYET:
Bu özellik Windows’un yerleşik bir fonksiyonu olduğu için ekstra bir maliyeti yoktur. Sadece sistem diskinde bir miktar depolama alanı ayrılır. Dolayısıyla maddi yük oluşturmaz.
[Puan: 10/10]

ÖLÇEKLENEBİLİRLİK:
Windows’un tüm sürümlerinde, özellikle Windows 10 ve sonrası, kolayca etkinleştirilebilir ve tüm sistem diskleri için ayrı ayrı uygulanabilir. Böylece kişisel veya profesyonel kullanımda esnek bir yapı sunar.
[Puan: 8/10]

Sistem Geri Yükleme Koruması, hızlı, maliyetsiz ve yaygın erişilebilir bir çözümdür. Günümüz teknoloji ortamında bilgisayar kullanıcılarının mutlaka aktif etmesi gereken önemli bir güvenlik katmanıdır. Kolay açılması ve kullanımı sayesinde startup ve küçük işletmelerden bireysel kullanıcılara kadar geniş bir skalada fayda sağlar.

Özetle; Windows Ayarları > Sistem > Hakkında > Sistem Koruması > Koruma Ayarları > İlgili Sürücü Seçimi > Yapılandır > Sistem Korumasını Aç adımları izlenerek etkinleştirilir.

Herhangi bir problem yaşanması halinde, sistem geri yükleme noktası kullanılarak cihaz önceki sağlıklı duruma geri döndürülebilir.

Bilgin

Global Mod
Global Mod
@Melis

Sistem Geri Yükleme Koruması Nedir?
Bilgisayarınızda bir sorun çıktığında, sisteminizi sorunsuz çalıştığı önceki bir zamana döndürmenizi sağlayan Windows özelliğidir. Yani, bilgisayarın "zaman makinesi" gibidir. Bu koruma açık olduğunda, sistem önemli değişikliklerden önce otomatik olarak geri yükleme noktaları oluşturur.

Adım 1:
Başlat menüsüne tıklayın ve "Denetim Masası" yazıp açın.

Adım 2:
"Sistem ve Güvenlik" seçeneğine tıklayın, ardından "Sistem"e girin.

Adım 3:
Sol taraftaki menüden "Sistem Koruması" seçeneğine tıklayın.

Adım 4:
Açılan pencerede "Koruma Ayarları" bölümünden sistem sürücünüzü (genellikle C:) seçin.

Adım 5:
"Yapılandır" butonuna tıklayın.

Adım 6:
"System Protection" yani Sistem Koruması'nı açmak için "Sistem korumasını etkinleştir" seçeneğini işaretleyin.

Adım 7:
Disk alanını geri yükleme noktaları için ayırın (genellikle %5-10 önerilir).

Adım 8:
"Uygula" ve ardından "Tamam" tuşlarına basarak ayarları kaydedin.

Küçük Sınav Soruları

1. Sistem Geri Yükleme Koruması ne işe yarar?
2. Sistem Geri Yükleme Noktası nedir?
3. Sistem Koruması hangi sürücüde etkinleştirilir?
4. Sistem Geri Yükleme Koruması kapalıysa ne tür riskler oluşabilir?

İpucu: Ayarları düzenli kontrol etmek ve korumayı açık tutmak bilgisayarınızın güvenliği için önemlidir.

İşte makalen, yanıtın burada.