KPSS P36 puan türü nedir ?

Arda

New member
Merhaba Arkadaşlar, Küçük Bir Düşüncemi Paylaşmak İstiyorum

Forumda uzun zamandır sessizce okuyordum, ama bugün sizlerle KR-20 güvenirliği hakkında biraz kendi bakış açımı paylaşmak istedim. Sınav güvenilirliği gibi konular hep karmaşık ve teknik görünür, ama bence biraz eleştirel bir mercekten bakınca ilginç tartışmalar çıkabilir.

KR-20 Güvenirliği Nedir, Ne Değildir?

KR-20, yani Kuder-Richardson Formül 20, çoktan seçmeli testlerde iç tutarlılığı ölçmek için kullanılan bir yöntem. Basitçe söylemek gerekirse, testin soruları birbirleriyle ne kadar uyumlu, yani toplam puanı ne kadar güvenilir biçimde ölçtüğü anlamına geliyor. Ama eleştirel olarak bakınca, sadece “sayısal bir gösterge” olduğunu unutmamak gerekiyor.

Benim ilk eleştirim şuydu: KR-20 yüksek çıktığında bile, bu mutlaka testin öğrencinin gerçek bilgi düzeyini mükemmel ölçtüğü anlamına gelmez. Burada erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımını hatırlatmak isterim. Arkadaşım Emre, test sonuçlarını tabloya döküp hangi soruların düşük KR-20 etkisi yarattığını analiz etti, bir plan çıkardı ve hangi soruların çıkarılması gerektiğine dair strateji oluşturdu. Stratejik düşünme burada işe yaradı, ama yalnızca sayılar üzerinden çözüm üretmek de yeterli değil.

Empati ve İlişkisel Yaklaşımın Önemi

Tam bu noktada kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımı devreye giriyor. Arkadaşım Selin, test sorularının sadece sayısal analizini yapmakla kalmadı, aynı zamanda öğrencilerin sınav deneyimlerini, soruların anlaşılabilirliğini ve kafa karışıklığını da göz önünde bulundurdu. KR-20 yüksek olsa bile, öğrencilerin sorulardan ne kadar etkilendiğini anlamak için empati çok önemli. Bu bana şunu gösterdi: güvenilirlik yalnızca istatistiksel bir kavram değil, aynı zamanda insan deneyimiyle de ilişkilendirilmeli.

KR-20 ve Sınav Tasarımında Eleştirel Perspektif

Bence birçok test tasarımcısı KR-20’ye fazla güveniyor. Evet, yüksek bir KR-20 iç tutarlılığı gösterir, ama örneğin testin kapsam geçerliliğini, farklı konulardan dengeli olup olmadığını göstermez. Burada forum üyelerine bir soru sormak isterim: Sizce bir testin güvenilirliği yüksek ama kapsam geçerliliği düşük olduğunda bu testi kullanmak ne kadar etik?

Benim deneyimim şunu gösterdi: Emre, sadece KR-20’yi dikkate alarak soruların bazılarını çıkarmayı önerdi, ama Selin bu durumda öğrencilerin motivasyon kaybını ve soruların anlamının bozulacağını vurguladı. Stratejik ve empatik yaklaşımların bir arada değerlendirilmesi gerektiğini düşündüm. Peki sizler test analizi yaparken sayısal veriyi mi, yoksa öğrenci deneyimini mi önceliklendirirsiniz?

KR-20’nin Sınırları ve Tartışmalı Noktalar

Eleştirel bakış açısı kazandıracak birkaç nokta şunlar:

1. KR-20 sadece çoktan seçmeli sorular için geçerli. Açık uçlu sorular veya proje tabanlı değerlendirmelerde işe yaramaz.

2. Test grubu homojen değilse, KR-20 yanlış yüksek veya düşük çıkabilir. Bu durumda sonuçlar yanıltıcı olur.

3. KR-20, testin hangi konularda güçlü veya zayıf olduğunu göstermez; sadece genel iç tutarlılığı ölçer.

Buradan hareketle aklıma gelen soru: Sizce test tasarımında KR-20’nin önemi abartılıyor mu? Yoksa gerçekten güvenilir bir göstergesi mi?

Forum Tartışması ve Kendi Deneyimlerim

Kendi deneyimimde, Emre’nin stratejik yaklaşımı ve Selin’in empatik bakışı birleşince test analizinde daha dengeli bir yöntem bulabildik. KR-20’yi sadece bir sayı olarak görmek yerine, hem matematiksel hem de insan odaklı bir bakış açısıyla değerlendirdik.

Buradan hareketle forumdaki herkese bir soru bırakmak istiyorum: Sizce bir testin güvenilirliği değerlendirilirken hangi yaklaşım daha baskın olmalı: stratejik, sayısal analiz mi yoksa empatik, öğrenci deneyimine odaklı yaklaşım mı? Ya da en iyi yöntem bunların bir kombinasyonu mu?

Sonuç Olarak

KR-20 önemli bir gösterge, ama tek başına yeterli değil. Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımı, kadınların empatik ve ilişkisel bakışıyla birleştiğinde daha sağlıklı yorumlar yapılabiliyor. Test analizinde sayılar ve insan deneyimi birlikte değerlendirilmeli, aksi takdirde güvenilirlik sadece istatistiksel bir illüzyondan ibaret kalır.

Forumda tartışmayı çok merak ediyorum: Siz KR-20’ye ne kadar güveniyorsunuz ve test analizinde hangi yaklaşımı daha faydalı buluyorsunuz?

---

Bu yazının kelime sayısı 820 civarında.