İvan Sergeyeviç Turgenyev’in Asya ve Mavi Gökyüzü kitabı

celikci

New member
Rus edebiyatının kıymetli isimlerinden Turgenyev’in 1858’de kaleme aldığı Asya, Almanya’da karşılaşan iki Rus gencin birbirine âşık olmasıyla başlar.

Bay N.N ve Asya. On yedi yaşındaki Asya’nın babası aristokrat, annesiyse köylü bir bayandır. Asya, birbirinden çok farklı bu iki toplumsal tabakanın ortasında büyür lakin hiç birine ilişkin olamaz ve hiç birinde kabul görmez.

Rus aristokrasisi ortasında bir yer edinmesi mümkün görünmeyen genç kız, bu yüzden ağabeyi Gagin’le Ren Irmağı kıyısında bir kente yerleşir.

Avrupa, Asya’nın kendi hayatına bir taraf verebilmesi için tek talihi olarak görülür. Lakin genç kızın Bay N.N. ile müsabakası Gagin’in planlarını değiştirmesine yol açar.

OTOBİYOGRAFİK ÜÇLEME

Otobiyografik bir üçlemenin birincisi olan Mavi Gökyüzü isimli yapıtında Galsan (Tschinag) Çınak, okurlara okul öncesi devrinde yaşadıklarını aktarıyor. Eser, Moğol Altay Dağları’nın yüksek platolarında varlığını sürdüren Tuva halkının geleneğine, bozkırdaki göçer çobanların ıssız hayatlarındaki ve kuvvetli iklim koşullarındaki hayat çabasına yer veriyor.

YALIN BİR ÖYKÜ

Tuva geleneğine mahsus masal ve destan motifleriyle incelikli biçimde örülmüş kıssada mevtin çeşitli yüzleri, Tuva kültürüne mahsus dünya görüşüyle okurlarla paylaşılıyor. Mavi Gökyüzü, çağdaşlaşma ile birlikte özünden uzaklaşan insanın, tabiat üzerinde tahakküm kurduğu yanılsamasını yalın bir öyküyle anlatıyor.

Sayfa: 136

KİTAPTAN ASYA…

“Manzara sahiden de nefisti. Yemyeşil kıyılarıyla Ren Irmağı uzunluktan boya gümüşi bir parlaklıkla uzanıp gidiyor, güneşin denk geldiği her yer, günbatımının altın kızıl rengiyle âdeta alev alev yanıyordu. Kıyıya konuşlanmış kasaba ise meskenleri ve sokaklarıyla tamamıyla kendini gösteriyor, gerisinde alabildiğine doruklar ve tarlalar uzanıyordu. Aşağısı çok hoştu ancak burası, üstü nitekim süperdi. Beni bilhassa etkileyen şeyse gökyüzünün berraklığı ve derinliğiyle tertemiz havanın fecri oldu. O kadar beğenilen, taze ve serin bir havaydı ki… Güya yükseldikçe kendisini daha özgür hissediyormuş üzere sakince süzülüyor, ipeksi dalgalar hâlinde salınıyordu. “Muhteşem bir yer bulmuşsunuz kendinize…”diye mırıldandım. “Asya buldu burasını.” diye karşılık verdi Gagin.”

Sayfa: 179

KİTAPTAN MAVİ GÖKYÜZÜ

“Gerçekten ömrümde gereğince güç vakit içinder geçirdim. bir daha de ömrümün farklı periyotlarında ve değişik iş kollarında kendimi memnun ve huzurlu hissettim, zira bana bahşedilmiş hayat hem uzun tıpkı vakitte verimli oldu. Uzun diyorum zira tek bir vücutta ve tek bir ömürde insanlığın şimdiki durumuna yükselmek için geçmek zorunda olduğu neredeyse her kademeyi deneyimleme ayrıcalığına sahip oldum. Avcı toplayıcılık ve çobanlık yaptım; okula gittim, üniversite öğrencisi ve daha sonra profesör oldum; sendikada gazetecilik yaptım, gölge siyasetçi ve daha bir epeyce şey oldum. Bugün ise bir kabilenin reisi, şifacı, müellif, baba ve hem de büyükbabayım.”