celikci
New member
Yılardır yemek tarihi üzerine çalışan ünlü şef M. Ömür Akkor, 30. kitabı “Erken Periyot İslam Mutfak Sanatı ve Kültürü”nü ramazan ayında kitapseverlerle buluşturdu.
İHA’da yer alan habere bakılırsa; birbirinden enteresan tanımların yer aldığı yapıtın, bir yemek kitabı olmanın ötesinde periyodun yemek kültürü ve hafızasını oluşturan bir mirasın da özeti olma özelliği taşıdığını belirten Akkor, “Aşçı olarak devrin yemek kültürü üzerinden o periyodun ömrünü, külçeşidini peygamberimizin (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) sofrasını hayal ederek yazdım” dedi.
Kitapta ayrıyeten görsel olarak zenginlik katan tabak görselleri, İslam coğrafyasında 6 ve 12. yüzseneler içinde kullanılan ve müze koleksiyonlarından seçilen asılları baz alınarak bu kitap için yine üretilip, fotoğraflandı.
Mutfağa ışık tutan kitap
Erken devir İslam mutfağını anlatan Akkor, kitapta yemek tanımlarının yanı sıra devrin bütün yemek kültürüne bir bakış açısı sunulduğunu belirterek, “Günümüzde israf çağında yaşıyoruz. Malzemeyi nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Çok materyalle yemek yapmaya çalışıyoruz lakin bunun tersine baktığımızda nizamlı olarak o coğrafyada kıtlık devirleri yaşanıyor. Su kâfi değil. Kısıtlı eserle tarım yapıyorlar. Bir de o coğrafyada her konutta ocak yok. Teknik bir mutfak da yok. Kitap aslında bir bakıma mecburî hallerdeki mutfağa da ışık tutuyor” dedi.
“Ayet ve hadislerden faydalandım”
Hadis-i şerifler ve ayetler üzerinden giderek kitabı yazdığını aktaran Akkor, “Yemek tanımlarını anlatırken Kur-an’daki ayetler ve hadislerde geçen yiyecekleri yazdım. Ayet ve hadislerden yola çıkmamdaki bir hedef da araştırmayı muhakkak bir tertip içerisinde yapmaktı. Bu şeklide yazmak epeyce daha rahat araştırma yapmamı sağladı. Materyallere kadar araştırdım. Olan ya da olmayan gereçleri görmüş oldum. Bütün bu ispatlarla tanımları hazırladım. Bu bakımdan bütünlüğü içeren bir kitap oldu” sözlerinde bulundu.
“İslam mutfak kültürü pek büyük”
Arap dünyasındaki mutfak külçeşidinin literatüre de yansımış olduğunu kaydeden Akkor, “Biz kap-kacak derken mutfakla ilgili tüm gereçlerden bahsediyoruz. Fakat o coğrafyada mutfak kaplarının tamamımın isimlerinin farklı olduğunu görüyoruz. Bunun haricinde konuk ağırlamak ve ikram etmekle alakalı 20 başka söz görüyoruz. Bunlar da kültürün ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.”
İHA’da yer alan habere bakılırsa; birbirinden enteresan tanımların yer aldığı yapıtın, bir yemek kitabı olmanın ötesinde periyodun yemek kültürü ve hafızasını oluşturan bir mirasın da özeti olma özelliği taşıdığını belirten Akkor, “Aşçı olarak devrin yemek kültürü üzerinden o periyodun ömrünü, külçeşidini peygamberimizin (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) sofrasını hayal ederek yazdım” dedi.
Kitapta ayrıyeten görsel olarak zenginlik katan tabak görselleri, İslam coğrafyasında 6 ve 12. yüzseneler içinde kullanılan ve müze koleksiyonlarından seçilen asılları baz alınarak bu kitap için yine üretilip, fotoğraflandı.
Mutfağa ışık tutan kitap
Erken devir İslam mutfağını anlatan Akkor, kitapta yemek tanımlarının yanı sıra devrin bütün yemek kültürüne bir bakış açısı sunulduğunu belirterek, “Günümüzde israf çağında yaşıyoruz. Malzemeyi nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Çok materyalle yemek yapmaya çalışıyoruz lakin bunun tersine baktığımızda nizamlı olarak o coğrafyada kıtlık devirleri yaşanıyor. Su kâfi değil. Kısıtlı eserle tarım yapıyorlar. Bir de o coğrafyada her konutta ocak yok. Teknik bir mutfak da yok. Kitap aslında bir bakıma mecburî hallerdeki mutfağa da ışık tutuyor” dedi.
“Ayet ve hadislerden faydalandım”
Hadis-i şerifler ve ayetler üzerinden giderek kitabı yazdığını aktaran Akkor, “Yemek tanımlarını anlatırken Kur-an’daki ayetler ve hadislerde geçen yiyecekleri yazdım. Ayet ve hadislerden yola çıkmamdaki bir hedef da araştırmayı muhakkak bir tertip içerisinde yapmaktı. Bu şeklide yazmak epeyce daha rahat araştırma yapmamı sağladı. Materyallere kadar araştırdım. Olan ya da olmayan gereçleri görmüş oldum. Bütün bu ispatlarla tanımları hazırladım. Bu bakımdan bütünlüğü içeren bir kitap oldu” sözlerinde bulundu.
“İslam mutfak kültürü pek büyük”
Arap dünyasındaki mutfak külçeşidinin literatüre de yansımış olduğunu kaydeden Akkor, “Biz kap-kacak derken mutfakla ilgili tüm gereçlerden bahsediyoruz. Fakat o coğrafyada mutfak kaplarının tamamımın isimlerinin farklı olduğunu görüyoruz. Bunun haricinde konuk ağırlamak ve ikram etmekle alakalı 20 başka söz görüyoruz. Bunlar da kültürün ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.”