El-Fihri’yi anlatan Türk müellif ABD’de en hayli satanlar listesine girdi

celikci

New member
New Jersey eyaletinde yaşayan müellif Yüksel, yazdığı İngilizce fotoğraflı çocuk kitabıyla birincisinde olduğu üzere Amazon’da “İslami Biyografi” kategorisinde en çok satanlar listesine girdi. Yüksel, “One Wish: Fatima Al-Fihri and the World’s Oldest University” isimli yeni kitabıyla, ABD’de doğup büyüyen Müslüman çocuklara dünyanın en eski üniversitesinin kurucusu, Müslüman ilim hanımı Fatıma el-Fihri’yi tanıtarak kendi kimliklerine duyduğu inancı artırmayı amaçladığını söylemiş oldu.

MÜSLÜMAN BAYANIN KISSASI

Türkçesi “Bir Dilek” manasına gelen yeni yapıtında lirik bir anlatım lisanı kullanan Yüksel, illüstratör Mariam Quraishi’nin etkileyici çizimleriyle katkıda bulunduğu kitap hakkında, “fevkalade bir Müslüman bayanın gerçek öyküsünü ana lisanı İngilizce olan çocuklara aktararak onlara hayallerinden vazgeçmeyen bir insanın dünyayı nasıl değiştirebileceğini anlatmak istedim” dedi.

“DAHA EVVEL TANIMADIĞIM İÇİN ÜZÜLDÜM”

Tam ismi Fatıma Muhammed el-Fihri el-Kureyş olan ve günümüzde Tunus sonlarındaki Kayrevan’da 9’uncu asırda doğan el-Fihri’nin ismini unsur sefer 12 yıl evvel duyduğunu belirten müellif, “Onu daha evvel tanımadığıma hayıflandım. Yaklaşık 1200 sene evvel dünyanın en eski üniversitesini kuran bir Müslüman bayanı çocuklarımıza tanıtma fırsatını tepemezdim” sözlerini kullandı.

HAYATINI İLİME ADAYAN BİR BAYAN

ABD’de çocukların rol model alacağı Müslüman kişiselyetlerle ilgili kaynakların “yok denecek kadar az olduğunu” söyleyen Münevver Yüksel, kendi çocukları ilkokuldayken tıpkı ezayı yaşadığını, bunun için kitabının kahramanı olarak “yaşamını ve servetini ilime adamış örnek bir bayanı” seçtiğini belirtti.

DÜNYANIN EN ESKİ ÜNİVERSİTESİ

Yüksel, fakih ve tüccar olan babası Ebu Abdullah Muhammed bin Abdullah el-Fihri’den kalan tüm mirasını ilim yolunda harcayan Fatıma el-Fihri’nin Fas’ın Fes kentinde 859 yılında yaptırdığı Karaviyyin Camii ve Medresesi’nin Guinness Rekorlar Kitabı’nın ve UNESCO’nun “dünyanın en eski üniversitesi olarak” kayıtlarına geçtiğini vurguladı.

KIYMETLİ ALIMLARIN YER ALDIĞI KÜTÜPHANE

Yüksel’in kitabına ilham kaynağı olan el-Fihri’nin üniversitesinde eğitim görmüş tarihi kişiselyetler içinde, İbn Rüşd, İbn Haldun, ve İbn Bace üzere felsefecilerin yanı sıra coğrafyacı Eş-Şerif el-İdrisi, mutasavvıf İbn Hazm ve tıp alimi İbn Meymun üzere isimler de bulunuyor.

Yaklaşık 12 asırdır aralıksız hizmet veren ve bugün “Karaviyyin Üniversitesi” ismiyle öğrenci yetiştirmeye devam eden eğitim kurumu, 4 binin üstündeki el yazması yapıtla dünyanın en kıymetli kütüphanelerinden birine sahip.

ÇOK SATAN MÜELLİF OLDU

Çocuk yaşta ailesiyle 1975’te New York’a göç eden Yüksel’in, farklı kültür ve mimari özelliklere ilişkin mescitleri anlatan İngilizce çocuk kitabı “In My Mosque” Amazon’da “fazlaca satanlar” listesine girmiş, ABD’de birfazlaca ödül kazanmıştı.

Amerikan Okul Kütüphanesi Mecmuası tarafınca da mükafata layık görülerek devlet okulları kütüphaneleri için tavsiye listesine giren kitap, milletlerarası seviyede de beğeni toplamıştı.