128 Gb Flash Bellek Kaç Gb Görünüyor ?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
128 GB Flash Bellek Kaç GB Görünüyor?

Teknoloji her geçen gün gelişmeye devam ederken, dijital depolama araçları da daha fazla kapasite sunmaya başladı. Bu gelişmelerin başında flash bellekler gelmektedir. Kullanıcılar, 128 GB'lık bir flash bellek satın aldığında, bu belleklerin tam olarak ne kadar kullanılabilir alan sunduğunu merak edebilirler. Peki, 128 GB'lık bir flash bellek gerçekten 128 GB mı görünüyor? Bu yazımızda bu soruyu detaylı bir şekilde inceleyecek ve konuya dair sıkça sorulan diğer soruları da cevaplandıracağız.

128 GB'lık Flash Belleklerin Gerçek Kapasitesi

Bir flash bellek satın alırken, kutuda "128 GB" olarak belirtilen kapasite, aslında fabrikada formatlanmış olan bellek kapasitesidir. Ancak, işletim sistemleri ve dosya yönetim sistemleri, bu kapasiteyi farklı şekilde hesaplar. Bu nedenle, 128 GB'lık bir flash bellek, bilgisayarınızda veya başka bir cihazda çok daha düşük bir kapasite gibi görünebilir.

Neden 128 GB'lık Flash Bellek Daha Az Alan Görünüyor?

Bir flash belleğin tam olarak 128 GB görmemesinin başlıca nedeni, üreticilerin ve işletim sistemlerinin kapasiteyi farklı birimlerle hesaplamasıdır. Üreticiler, depolama kapasitesini "decimal" sistemine göre hesaplarlar. Bu sistemde, 1 GB = 1.000.000.000 bayt olarak kabul edilir. Ancak, işletim sistemleri, depolama kapasitesini "binary" sistemine göre hesaplar. Binary sistemde, 1 GB = 1.073.741.824 bayt olarak kabul edilir.

Örneğin, 128.000.000.000 baytlık bir bellek, binary sistemde yaklaşık olarak 119,2 GB olarak görünür. Bu nedenle, 128 GB'lık bir flash bellek, işletim sisteminde genellikle 119-120 GB civarında bir kapasite gösterir. Bu fark, dosya sistemi ve işletim sisteminin veri işleme şekliyle ilgilidir.

Flash Belleklerde Kapasite Kaybı Neden Olur?

Flash belleklerin içinde, verilerin saklandığı hücreler bulunur. Bu hücreler belirli bir sayıda yazma işlemi yapabilir ve her yazma işlemi sırasında bir miktar kapasite kaybı olabilir. Ayrıca, flash bellekler verileri saklarken, bazı bölümler "yazılamaz" hale gelebilir, bu da kapasitenin biraz daha azalmasına neden olabilir.

Bir başka neden ise, flash belleklerdeki "sistem alanı"dır. Bu alan, bellek yönetim sistemleri ve hata düzeltme algoritmalarının çalışabilmesi için ayrılmıştır. Bu alan da, kullanıcının erişemeyeceği, ancak bellek yönetimi için gerekli olan bir alan olup, kapasitenin bir kısmını "kapsamaktadır".

128 GB Flash Bellek Ne Kadar Kullanılabilir?

Eğer 128 GB'lık bir flash bellek alırsanız, işletim sistemine bağlı olarak genellikle 119 GB ile 120 GB arasında bir kullanılabilir alan görmeniz muhtemeldir. Bu fark, depolama alanı hesaplamalarının yanı sıra, bellek üzerinde kullanılan dosya sistemi ve formatlama işlemlerinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, sadece flash belleklerde değil, tüm dijital depolama cihazlarında görülen bir durumdur.

128 GB Flash Bellek Kaç GB Görünüyor?

Kısaca özetlemek gerekirse, 128 GB olarak satın aldığınız bir flash bellek, işletim sisteminde yaklaşık olarak 119 GB civarında görünür. Bu fark, depolama birimlerinin nasıl hesaplandığına ve belleklerin nasıl yönetildiğine dayanmaktadır.

128 GB Flash Bellek ile Ne Kadar Veri Saklanabilir?

128 GB'lık bir flash bellek, ortalama olarak 32.000 şarkı, 35.000 fotoğraf ya da yaklaşık 32 saatlik HD video depolama kapasitesine sahiptir. Bu miktar, depolanan verilerin türüne ve dosya boyutlarına göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar veya videolar daha fazla yer kaplayabilir.

Flash Bellek Neden Yavaşlar ve Kapasite Azalır?

Flash belleklerin zamanla yavaşlaması ve kapasitenin azalması, birkaç faktöre bağlıdır. Öncelikle, sürekli veri yazma ve silme işlemleri, bellek hücrelerinde aşınmaya neden olabilir. Bu da hem yazma hızını hem de kullanılabilir alanı etkileyebilir. Ayrıca, bellek dolduğunda, veri yönetimi daha karmaşık hale gelir ve bu da performansı etkileyebilir.

128 GB Flash Bellek ile Diğer Depolama Seçeneklerini Karşılaştırmak

Flash bellekler, taşınabilirlikleri ve hızlı veri aktarım hızları nedeniyle oldukça popülerdir. Ancak, daha büyük veri depolama kapasitesine ihtiyaç duyan kullanıcılar için sabit diskler (HDD) ve katı hal sürücüleri (SSD) gibi alternatifler de mevcuttur. Bu depolama çözümleri daha fazla kapasite sunarken, hız ve taşınabilirlik konusunda flash belleklerden farklılık gösterir.

HDD’ler genellikle daha büyük depolama alanları sunar, ancak daha yavaştır. SSD'ler ise hem hız hem de kapasite açısından dengeli bir seçenek sunar. Ancak SSD’ler, flash belleklerden genellikle daha pahalıdır.

Flash Belleklerin Kullanım Alanları ve Avantajları

128 GB’lık bir flash bellek, birçok farklı alanda kullanılabilir. Özellikle taşınabilirlik ve hız önemli olduğunda, flash bellekler oldukça avantajlıdır. Fotoğrafçılar, videograflar ve diğer dijital medya profesyonelleri, verilerini hızlı bir şekilde taşımak ve yedeklemek için flash bellekleri tercih ederler. Aynı şekilde, bilgisayar kullanıcıları, veri yedekleme ve taşıma işlemlerinde flash belleklerden faydalanır.

Flash belleklerin bir diğer önemli avantajı ise dayanıklılıklarından gelir. Mekanik parçaların olmaması, onları darbeye ve dış etkenlere karşı daha dayanıklı kılar. Bu özellik, özellikle taşınabilirlik açısından büyük bir avantaj sağlar.

128 GB Flash Bellek Fiyatları ve Değerlendirme

128 GB'lık flash belleklerin fiyatları, marka, hız, güvenilirlik ve tasarım özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, ucuz seçenekler de bulunsa da, kaliteli ve uzun ömürlü ürünler genellikle biraz daha pahalıdır. Yine de, bu kapasitedeki flash bellekler genellikle ekonomik fiyatlarla sunulmaktadır ve her bütçeye hitap edebilecek seçenekler mevcuttur.

Sonuç

128 GB'lık bir flash bellek, kutuda belirtilen kapasitenin yaklaşık 119 GB’sini kullanıcıya sunar. Depolama hesaplamalarının farklı sistemler ve birimler üzerinden yapılması, bu farkın ana nedenidir. Flash belleklerin yanı sıra, dijital depolama dünyasında daha büyük kapasite seçenekleri ve farklı teknolojiler de mevcuttur. Her durumda, ihtiyaçlarınıza uygun en verimli ve kullanışlı depolama çözümünü seçmek önemlidir.